top of page
Sök

Vad betyder vårdnad?

Vårdnad innebär det juridiska ansvaret för barnet, dvs att fatta beslut som till exempel sjukvård, skolgång och pass. Har man gemensam vårdnad ska föräldrarna fatta dessa beslut gemensamt. Har man del i vårdnaden så innebär det också att man har rätt till insyn i barnets skolgång, sjukvård, journaler och utredningar hos myndigheter, osv. Om man inte har del i vårdnaden så innebär det inte att barnet inte har rätt till umgänge med den föräldern som inte har del i vårdnaden. Det är viktigt att hålla isär begreppen vårdnad, boende och umgänge.


Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds är mamman automatiskt ensam vårdnadshavare. Man kan dock komma överens om gemensam vårdnad, antingen via familjerätten eller anmäla detta till Skatteverket.


Vårdnaden om ett barn avslutas alltid automatiskt i folkbokföringen på barnets 18-årsdag. En förälder som själv är under 18 år är normalt vårdnadshavare för sitt barn.


Har du frågor om vårdnad? Lundeberg Advokatbyrå AB erbjuder gratis rådgivning kring vårdnad. Tel: 08-316 516 Mejl: info@lawring.se

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page