top of page
Sök

Inte så romantiskt

Det kanske inte är det mest romantiska att konsultera med en jurist inför ett äktenskap eller samboskap. Men det kommer underlätta för det fall ni väljer att gå skilda vägar. Det kan även underlätta under ert förhållande då ni är medvetna om lagarna som gäller. 


Att ett äktenskap innebär att man ska dela på tillgångarna vid en eventuell skilsmässa kanske de flesta är medvetna om, men sambolagen är kanske mer främmande. 


Sambolagen säger att allt  (samboegendom) som är införskaffat under sambotiden, oavsett vem som har betalt för det, ska delas lika. Till samboegendom räknas boende och bohag, det vill säga bostad och det som finns inom bostaden, till exempel möbler. 


Ett exempel: Kalle träffar Maria. De blir kära. Maria bor hemma hos föräldrarna. Kalle bor i en liten lägenhet. Kalle som har ett välbetalt arbete vill köpa större lägenhet så båda kan bo där. Kalle och Maria flyttar in i bostadsrätten, Kalle har betalt, Kalle är kär, varför ens bry sig om vems lägenheten är, de kommer ju vara ihop för evigt, hon kommer aldrig att kräva den eftersom hon är så underbar. Maria vill separera (går inte in på varför), Kalle är förtvivlad. Maria kontaktar jurist. Det är inte bara en hjärtsorg som Kalle får uppleva utan en pengakatastrof. 

Senaste inlägg

Visa alla

Olämplig som vårdnadshavare

När kan en förälder anses som olämplig som vårdnadshavare? En förälder kan anses som olämplig om hen har ett pågående missbruk av alkohol och/eller narkotika, misshandlat den andra föräldern och/eller

댓글


bottom of page