top of page
Sök

Ensam mamma söker

I kväll är det TV 3:s dejtingsåpa ”Ensam mamma söker”. Första säsongen sändes 2007 och är en svensk tv-serie som har gått till export till bland annat USA.

Men hur påverkas barnen egentligen till att helt ofrivilligt vara med i denna såpa? 

I en artikel i Expressen från 2011-10-17 har Hanna Thermaenius, barnpsykolog på BUP, uttalat sig. Hon menar att man bör tänka sig för när man låter barn medverka i sådana här typer av program.


– I dag har media stor genomslagskraft och filmsnuttarna kan man se hela tiden och gång på gång. Kompisarna kan se det och självbilden man visar kan de i verkligheten utgå från. Visar man upp något som känns fel så påverkar det definitivt barnen.

– Barn påverkas alltid och man ska vara försiktig med vad man visar upp. Barn kan exponeras, det kan vara okej och det kan vara spännande – i neutrala sammanhang. Men det kan bli otroligt jobbigt om sammanhanget blir fel, om barnen eller föräldrarna gör något som inte är bra eller som kan uppfattas som negativt.

Barnen får under programmet träffa flera av förälderns potentiella partners som en efter en försvinner i och med programmets gång. Något som kan bli påfrestande för barnen enligt Thermaenius.

– För barn i den åldern, speciellt för de lite äldre, handlar det ofta om att de bygger upp en bild om att få vara en familj. Det handlar inte bara om att de exponera, de bygger även upp förhoppningar. Så blir det kanske inte som man tänkt sig. Precis som i verkliga livet man ska vara försiktig med vem presenterar för barnen för det finns många önskningar och tankar. Det kan bli tufft för barnen.


Jag vill faktiskt inte minnas en av dessa deltagare som faktiskt har funnit kärleken genom programmet. Det är klart, Johanna Toftby, 40, och Janne Fors, 44. De medverkade i olika säsonger och fann tillslut varandra, men jag tycker inte det räknas riktigt.

Senaste inlägg

Visa alla

Olämplig som vårdnadshavare

När kan en förälder anses som olämplig som vårdnadshavare? En förälder kan anses som olämplig om hen har ett pågående missbruk av alkohol och/eller narkotika, misshandlat den andra föräldern och/eller

Comments


bottom of page